I henhold til lover og regler nedfelt i Plan- og Bygningsloven (TEK10 med oppdateringer) er det pålagt at alle boliger skal ha minimum avtrekk for å ivareta inneluftkvaliteten. Dette gjelder luftkvaliteten både for ens egen leilighet, men også for naboene. Det er derfor viktig at alle brukere og beboere forstår og bruker sin leilighet på korrekt måte. Videre skal det være avtrekk fra alle "våtrom", det vil si alle rom hvor det er vann. Det vil i praksis si, kjøkken, toalett, bad og vaskerom.
For at det skal være mulig å kunne trekke luft ut fra et område, er det like viktig at det kommer luft inn. Denne lufta kommer inn i leiligheten via ventiler i ytterveggene, vanligvis spalteventiler i dør og vindusrammer.
For å forklare litt hvorfor, er det viktig å huske på at varm luft alltid stiger opp, og at kald luft synker ned. I den tiden av året hvor vi har lavere temperatur ute enn det vi ønsker å ha inne, er det viktig å tenke på "hvor kommer kulden fra". Siden den kommer utenfra, må vi forsøke å stoppe dette så fort som mulig, og det er ved ytterveggen. Glass og vinduer har vanligvis dårligere isolasjonsverdi enn veggkonstruksjoner. For å hindre denne kaldluften å komme inn i leiligheten skal det under alle vinduer være en varmekilde (for eksempel en panelovn). Denne vil da sørge for at det stiger varm luft opp foran det kalde vinduet, blander seg med seg uteluften som kommer inn gjennom spalteventilene, og kommer inn i rommet som behagelig temperert luft.
Pass også på at det aldri er stablet møbler eller utstyr helt mot yttervegger. Det kan da veldig lett kondenseres fuktighet ved at den varme inneluften (som selvsagt inneholder en del vann) blir stående stille mot den kaldere ytterveggen. Uteluften på kalde dager er svært tørr, og er derfor billig og enkel å varme opp. Dersom noen av ventilene til luft og avtrekk blir tettet igjen, vil dette resultere i at inneluften blir fuktig og klam, og dessuten meget kostbar og varme opp.
Dersom tilluftsventilene blir tettet igjen vil det over litt tid, oppstå et undertrykk i leiligheten. Dette undertrykket vil alltid føre til at det kommer luft til fra andre, og ofte uønskede steder, som fra naboer, kloakkrør og lignende. Men resultat blir alltid det samme: dårlig lukt i leiligheten.
Etter at luften har kommet inn i leiligheten og blitt varmet opp til en passelig temperatur, skal den ta med seg forurensinger og dårlig lukt, og den vil da normalt bevege seg fra stue eller soverom og gjennom en dør. Her er det viktig at det er en åpning mellom karm og dør. (denne åpningen er vanligvis en spalte under døren, men kan også forekomme som ventil eller spalte over døren). Denne spalten bør være på minimum 3 cm. i hele dørens bredde. Heltettende dører må aldri forekomme! Når luften da ankommer toalett eller kjøkken (eller andre våtrom), er det viktig at det trekkes ut korrekt luftmengde (av hensyn til dine naboer. Du er også en nabo.) Det er derfor viktig at det her sitter en "kontrollventil", og ikke en hvilken som helst grunnmursventil eller overtrykksrist. Denne ventilen er innstilt fra montørene den gangen den ble installert, og skal derfor ikke justeres! Ventilene kan enkelt fjernes for rengjøring, men skal monteres med samme åpning som tidligere. Bilde nederst i artikkelen viser en kontrollventil.
Det er derfor noen særdeles viktige ting å huske på når det gjelder ventilasjonen i leiligheten:
- Steng aldri tilluftsventilene i ytterveggene (spaltevent ilene i vinduskarmene).
- Under vinduene skal det alltid være en varmekilde, dersom man trenger mer varme på ekstra kalde dager, skal denne også settes ut mot yttervegg, og ikke inne i rommet.
- Det skal ikke være tettende dører i leiligheten, det hindrer luftbevegelsen.
- Sett aldri sofaer, senger og lignende rett under vinduene, dette er plassen til varmeovnene.
- Forsøk alltid å t ilstrekkelig med passasje for luft mellom møbler og yttervegg.
Har man oppvarmingen på denne måten er man garantert kaldras fra vinduet og kald trekk på gulvet.